srpska liga istok

OFK SIndjelić niš

Fudbalski klub Sinđelić nastao je neposredno nakon Prvog svetskog rata. Za osnivanje prvog kluba Sinđelić, treba zahvaliti grupi entuzijasta, oduševljenih ovim sportom, mlađih i starijih, koji su svojim ličnim angažovanjem i ulaganjem svojih novčanih sredstava doprineli razvoju fudbala u Nišu.
Prvo, improvizirano, fudbalsko igralište bio je teren XVI pešadijskog puka u Nišu, koji je ranije služio za egzercirište a od 1919. godine to je prvi „fudbalski teren“ u Nišu. Komanda Moravske divizijske oblasti u Nišu dozvolila je da na ovom igralištu mogu nastupiti i „civili“ pa je na taj način i vojska dala svoj doprinos za razvoj fudbala u Nišu, i to ne samo preko terena, već i formiranjem vojnih timova, koji su često imali susrete sa ekipama iz grada.
Na igralištu XVI pešadijskog puka u Nišu odigrana je jedna od prvih međugradskih utakmica. Niški Sinđelić pozvao je u goste ekipu Građanski iz Leskovca, koja je u to vreme predstavljala uzornu, i po sportskoj borbi, uigranu i fer ekipu. Utakmica je odigrana aprila 1922. godine u prisustvu mnogobrojnih građana, prve publike na jednom ovakvom susretu.
Tim Sinđelića nastupio je u sledećem sastavu: Miloš Vučković, Živko Jovanović, Bogosav „Kaplar“, Karlo Mali, Dragi Stanković, Vlada Simić, Radovan Dimitrijević, Božidar Stojanović, Ljuba Jakovljević Makedonac, Miodrag Lazić Lale, Srbin Đorđević Lale i kao rezerva Dušan Đorđević Dule. To je ujedno bila i prva fudbalska ekipa Niša, jer je to uglavnom tim koji je i nastao 1918. godine. Rezultat: NSK Sinđelić (Niš) LSK Građanski (Leskovac) 1:0 (0:0). Bila je to prva pobeda ekipe „belih“ nad gostujućom ekipom iz drugog grada.
Jedan od prvih fudbalskih trenera bio je Andrija Kojić, činovnik Narodne banke u Nišu, koji je trenirao tim Sinđelića, a ova dužnost mu je poverena i na Godišnjoj skupštini kluba od 1922. godine. U izveštaju sa ove utakmice stoji na kraju da se „novoj upravi stavi u dužnost da pripremi sve što je potrebno radi reorganizacije rada u vezi širenja sporta u našoj varoši“, pa se zaključuje da se klub Sinđelić bavio rado širenjem sporta u gradu, da se nije zatvarao sam u sebe i da se šire angažovao u sprovođenju sportske politike života.
U Nišu je 1922. godine formiran NSK Obilić. Njegov rad bio je kratkog veka. Brzo je zapao u materijalne i finansijske teškoće, pa je uprava Obilića stupila u pregovore i fuzionisala se sa Sinđelićem. Početkom januara 1923. godine Obilić je nastupao pod jedinstvenim imenom Sinđelić.
Tim Sinđelić je bio ojačan novim igračima. Među njima je bio najtalentovaniji Rade Ćermilo. On je prvi put zaigrao fudbal još 1919. godine kao igrač podmlatka u kragujevačkoj Šumadiji, da bi 1922. godine prešao u niški Obilić i kasnije se razvio u najboljeg fudbalera Niša i okoline. Svom novom klubu, ekipi Sinđelić, ostao je veran čitavog života: skoro dvadeset godina bio je u redovima prvog niškog kluba, Sinđelića.
Seasons
2020, 2021
Home
Durlan
sezonske karte

registruj se

Postani član online zajednice prvi ćeš dobiti vesti, ulaznice i novosti iz kluba.